Περιεχόμενο συναντήσεων & Παρουσιάσεις εισηγητών
Για κάθε ένα από τα 4 σεμινάρια κατάρτισης και ευαισθητοποίησης αλιέων καταρτίστηκε a priori ένα πρόγραμμα με τις εισηγήσεις των εξειδικευμένων ομιλητών, το οποίο ακολουθήθηκε πιστά σε όλες τις συναντήσεις.
Στην πρώτη συνάντηση, μετά την αρχική ενημέρωση των συμμετεχόντων για την έως τώρα πορεία, τις δράσεις και τους στόχους της πράξης αλιΑμβρα από εκπρόσωπο της Ομάδας Έργου, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των εξειδικευμένων ομιλητών.
Εισηγήτρια στην πρώτη συνάντηση του κάθε σεμιναρίου ήταν η ιχθυολόγος Ευαγγελία Γκούβα, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποίησε μία τρίωρη ενημερωτική εισήγηση με τίτλο «Άνθρωποι και Αμβρακικός: Μια Ιστορία Ζωής». Δεύτερος εισηγητής ήταν ο περιβαλλοντολόγος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) Δημήτρης Μπαρέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισήγησή του με τίτλο «Η βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου» στη μεγάλη οικολογική σημασία του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, όπως και στη σημασία του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για την ορνιθοπανίδα.
Στη δεύτερη συνάντηση, τον κύκλο των εισηγητών άνοιξε ο κ. Μπαρέλος, αναπτύσσοντας το θέμα «Ο Αμβρακικός κόλπος ως προστατευόμενη περιοχή». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την εισήγηση της κας Γκούβα. Εκείνη, ως ιχθυολόγος, πραγματοποίησε μία δίωρη ενημερωτική παρουσίαση με τίτλο «ο Αμβρακικός αργοπεθαίνει», στην οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα που οδηγούν στον «αργό θάνατο» του Αμβρακικού Κόλπου.
Στην τρίτη συνάντηση πρώτη εισηγήτρια ήταν η κα. Γκούβα , η οποία παρουσίασε τα «Βιολογικά, Γενετικά, Βιοχημικά και Ποιοτικά Χαρακτηριστικά των Ψαριών του Αμβρακικού (Σαρδέλα, Γάμπαρη, Κουτσομούρα)». Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Ναθαναηλίδη με τίτλο «Δυναμική ιχθυοπληθυσμών – Το ζήτημα της Αλιευτικής Διαχείρισης», στην οποία αναφέρθηκε αρχικά στα είδη ψαριών που ζουν και αναπαράγονται στον Αμβρακικό, ενώ κατόπιν στο ζήτημα της αλιευτικής διαχείρισης.
Στην τέταρτη συνάντηση, τον κύκλο των εισηγητών άνοιξε ο κ. Ναθαναηλίδης, παρουσιάζοντας στην εισήγησή του με τίτλο «Προβλήματα ρύπανσης στον Αμβρακικό κόλπο» τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και απειλές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κόλπος. Κατόπιν, ο κ. Μπαρέλος έθιξε το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Στην εισήγησή του με τίτλο «Ρύπανση στον Αμβρακικό – Επίδραση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρθηκε στα μελλοντικά προβλήματα που δύναται να επιφέρει στον Αμβρακικό κόλπο η κλιματική αλλαγή.
Το θέμα το οποίο ανέδειξε στη 5η συνάντηση η κα. Γκούβα ήταν «τα βαρέα μέταλλα και η επίδρασή τους στους υδρόβιους οργανισμούς». Δεύτερος εισηγητής ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κοσμάς Ναθαναηλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε μια δίωρη ενημερωτική παρουσίαση με θέμα «Πόσο κινδυνεύει ο Αμβρακικός από τα ξενικά είδη;» .