Ζεστό καπνιστό χέλι με μπέικον και μήλο

Όπως πολλά λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα, το χέλι αποκτά μια υπέροχη, εκλεπτυσμένη γεύση όταν καπνίζεται.

Ζεστό καπνιστό χέλι με μπέικον και μήλο

Το συγκεκριμένο ορεκτικό αποτελεί έμπνευση και δημιουργία του σεφ Adam Gray

Διάρκεια: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Τύπος: Ορεκτικό
Μερίδα για 4 άτομα
Υλικά

- 300 ml χυμό από μήλο και τζίντζερ
- 220ml λάδι
- Αλάτι
- Αλεσμένο λευκό πιπέρι
- 2 πρασινοκίτρινα μήλα (ποικιλίας Cox's Orange Pippin)
- 200 gr καπνιστό μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 400g καπνιστό χέλι, ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε 12 ίσα κομμάτια
- 1 μάτσο λεπτά φύλλα νεροκάρδαμου

Hot smoked eel with bacon and apple 1

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε προετοιμάζοντας την dressing. Προσθέτουμε 250 ml χυμό από μήλο και τζίντζερ σε ένα μικρό τηγάνι και το βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Τη φέρνουμε σε σημείο βρασμού και έπειτα σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί περίπου στα 150 ml. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε γρήγορα το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
  2. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κυβάκια τα μήλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε τόσο χυμό μήλου και τζίντζερ, ώστε να τα καλύψει και αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να σερβίρουμε.
  3. Τοποθετούμε τις λεπτοκομμένες λωρίδες μπέικον σε ένα τηγάνι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις βάζουμε πάνω σε υψηλή φωτιά και τις φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρώντας έπειτα από τη φωτιά και σουρώνοντας αμέσως με σουρωτήρι. Περνάμε τις λωρίδες κάτω από κρύο νερό για να τις φρεσκάρουμε και να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα. Τέλος, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  4. Προσθέτουμε 100ml λάδι σε τηγάνι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις μπλανσαρισμένες λωρίδες στο τηγάνι και τηγανίζουμε απαλά μέχρι να ροδίσουν. Στρώνουμε χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί, μεταφέρουμε τις λωρίδες και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το περιττό λίπος.
  5. Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε τις λωρίδες χελιού σε ένα μεταλλικό ταψάκι και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω αντίσταση) για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθούν καλά, προσέχοντας να μην καούν οι κορυφές.
  6. Για να σερβίρουμε, στραγγίζουμε τον περιττό χυμό από τα μαριναρισμένα μήλα και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Τα διασκορπίζουμε πάνω από τις ψημένες λωρίδες χελιού και προσθέτουμε τα κομμάτια του ζεστού χελιού. Γαρνίρουμε με τα λεπτά φύλλα νεροκάρδαμου και ραντίζουμε με το dressing από τον χυμό μήλου και τζίντζερ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο