Καπνιστό Χέλι
Το χέλι αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής
Καπνιστό χέλι
Το χέλι αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, έχει λεπτή γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Μέσω της μεταποίησης φτάνει στον καταναλωτή ως καπνισμένο σε παραδοσιακούς φούρνους και δεν περιέχει συντηρητικά και πρόσθετα. Η φιλετοποίηση και η τυποποίηση των χελιών γίνονται συμφώνα με τα διεθνή πρότυπα και συνδυάζεται απίστευτα και με πράσινες σαλάτες.
Το χέλι αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής αλλά και γενικότερα της μεσογειακής διατροφής. Η υψηλή διατροφική του αξία (πλούσια σε Ω3 λιπαρά) και η λεπτή του γεύση το καθιστούν εκλεκτό προϊόν (DELICATESSEN). Η διαδικασία παρασκευής ξεκινά με τον καθαρισμό των χελιών. Ακολουθεί η Άλμιση και η Κάπνιση ΧΩΡΙΣ συντηρητικά και πρόσθετα σε παραδοσιακό φούρνο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την φιλετοποίηση και την τυποποίηση των χελιών συμφώνα με τα διεθνή πρότυπα.
Οφέλη & Διατροφική αξία
- Το χέλι δεν περιέχει ζάχαρη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο.
- Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β12, D και Ε.
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης καθώς και τον κίνδυνο ανάπτυξης αρθρίτιδας.
- Προωθεί την καλή όραση, την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χέλια μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του διαβήτη σε άτομα με δυσανεξία στη γλυκόζη και φυσικά συμβάλλει στην προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Χέλι (Anguilla anguilla)
Το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) ξεκινάει τον κύκλο ζωής του στον ωκεανό και συγκεκριμένα στη θάλασσα των Σαργασσών, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα μεταβατικά και εσωτερικά ύδατα της Ευρώπης και επιστρέφει στον ωκεανό για να εκκολάψει τα αυγά του και έπειτα να πεθαίνει.
Συγκεκριμένα, τα νεαρά χέλια εκμεταλλεύονται το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) και το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού για να πλησιάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές, όπου μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα. Μόλις εισέλθουν στα εσωτερικά ύδατα παίρνουν τη μορφή μικρού χελιού (elver). Στη συνέχεια καθώς ωριμάζουν παίρνουν τη μορφή κιτρινόχελου και τέλος μεταμορφώνονται σε ασημόχελα, οπότε είναι και πάλι έτοιμα για μετανάστευση και αναπαραγωγή στη θάλασσα των Σαργασσών.
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για το χέλι, αφού είναι εξαγώγιμο προϊόν υψηλής εμπορικής αξίας.
Ο πληθυσμός του ευρωπαϊκού χελιού μειώνεται και η σημερινή αλιεία του είδους θεωρείται ότι είναι εκτός των αειφόρων ορίων. Για το σκοπό αυτό, έχει συμπεριληφθεί στους κανονισμούς συλλογής αλιευτικών δεδομένων της ΕΕ (Κανονισμός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 1543/2000 και Κανονισμός Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1639/2001, 1581/2004). Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό 199/08 (Άρθρο 3) η παρακολούθηση της εμπορικής και ερασιτεχνικής αλιείας χελιού σε εσωτερικά ύδατα και λιμνοθάλασσες πρέπει να περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων κάθε κράτους μέλους.